sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Ensimmäinen kerros

Perjantaiaamuna, kun makasin mahataudin kourissa sohvan pohjalla, puhelin soi. Ehdin jo manata puhelinmyyjiä, jotka häiriköivät sairasta miestä, mutta vastasin kuitenkin. Ontelolaattojen tuoja kysyi ajo-ohjetta ja sanoi olevansa tontilla reippaan puolen tunnin päästä. Se oli hieno uutinen! Tiesinhän minä, että ne piti perjantaina asentaa, mutta aikataulun pitäminen on aina positiivinen juttu.

Urakoitsija ei soittanut enää perjantaina, joten onteloiden asennus meni luultavasti niin kuin pitikin. Yksi laatta piti katkaista työmaalla, koska rakennesuunnittelija oli piirtänyt sen aluksi väärin, eikä sitä ehtinyt korjata ennen laatojen valmistumista. Eteinen on nyt auki, koska siihen valetaan myöhemmin betonilaatta.

Rakennus alkaa nyt jo muistuttamaan taloa, kun alemmassa kerroksessa on katto pään päällä. Sisällä pitää tehdä jossain vaiheessa lumitöitä, jotta kaikki lumi ei sula talon sisälle. Nyt kolasimme vain pihaa hiukan, kun olemme molemmat vielä toipilaita. Ontelot on peitetty pressuilla, joten niiden lumenluonnista ei tarvitse niin huolehtia.

Ensi viikolle on suunniteltu onteloiden juotosvalu ja lisää maatäyttöjä. Kun välipohja on paikallaan, talon takaosan voi täyttää käytännössä lopulliseen korkeuteen. Maakellarista puuttuu vielä harkkoja, koska Passiivikivitaloilla tapahtui lähettämisessä laskuvirhe. Saamme puuttuvat harkot viikon alussa, joten ne ehtii asentaa ja valaa ennen loppuviikon maatäyttöjä.

Sähkösuunnittelija lähetti ensimmäisen pistekuvaehdotuksen. Se oli aika pitkälle sellainen kuin pitääkin. Muutamaan kohtaan tulee lisättävää tai muutettavaa. Katsomme niitä suunnittelijan kanssa yhdessä tällä viikolla. Sähkösuunnitelman kanssa meinaa pikkuisen tulla kiire, mutta vielähän tässä ehtii. Periaatteessa suunnitelma olisi hyvä olla valmis ennen kuin ylempää kerrosta lähdetään tekemään. Silloin sähköputki läpiviennit voisi tehdä ulkoseinään ennen kuin ne valetaan. Käytännössä putkien reiät voi tietysti porata jälkeenpäinkin, koska niiden halkaisija ei ole kuin parikymmentä milliä.
Talon etupuoli ei ole käytännössä muuttunut viime viikosta.

Kuva lounaasta. Maakellari on rakennettu valkoisista harkoista. Siitä puuttuu vielä pari kerrosta harkkoja. Kellarin päälle tulee ruokailukuisti.

Ikkunat vasemmalta lukien: makuuhuone, kellarin aula, pukuhuone ja kellarin kuraeteinen sekä sen ovi. Niistä tännepäin tulevat nouseva muuri ja portaat yläkerran ruokailukuistille.


Näkymä kellarin aulassa yläkerran portaisiin päin. Katto tuo jo talon tuntua :) Suoraan edessä on eteisen ja portaiden aukko. Kahta onteloa pitää väliaikaisesti tukea, kunnes niiden päät saadaan tuettua viereisiin laattoihin.

Aulan katon poikki menee järeä palkki, joka kantaa onteloita. Aulaan tulee alaslaskettu katto, joten palkki jää piiloon. Huoneen sisustukseen kuuluu kuitenkin palkkeja, jotka jäävät näkyviin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti